fredag 27. februar 2009

The pirate bay rettsaken

Hvis du er mye på nett har du sikkert hørt om den store nettsiden "The Pirate Bay"? Ja, du vet. Den torrent-tracker siden som henvender deg til nedlastninger av alt fra musikk til programvare. Helt gratis. Vel, denne nettsiden er nå blitt saksøkt. På tide kanskje, siden dette er tross alt forbudt. La oss se begge sidene her..

Det "The Pirate Bay" egentlig driver med er faktisk å bare henvende deg til nedlastningen. Så gjør de egentlig noe ulovlig? Isåfall, burde de ikke saksøke google også? Eller BitTorrent for den saks skyld, for det er tross alt der man får lastet ned alt sammen. Eller limewire, for all del. Det finnes så mange andre nettsider, og dataprogrammer, som bidrar til brudd på lovverket, mye mer enn det TBP gjør.

Men på den andre siden gir det mening på en måte. TBP har kanskje ikke filene inne på hjemmesiden dems, men de linker videre som gjør at det i teorien støtter ulovlig fildeling. Du lurer kanskje på hvorfor det er så ille at du laster ned en eller to sanger, eller kanskje Adobe Photoshop uten tillatelse. Det er greit, plateselskapet føler sikkert ikke tape av den ene sangen du har lastet ned, men hvis ALLE begynner å tenke slik vil selvfølgelig det bli konsekvenser for de som lager dette. Har du egentlig tenkt på hvor mange som er involvert i for eksempel prossessen av en cd? Her har vi massevis av mennesker, produsenter, artister, designere og plateselskap som skal fordele pengene på salget av akkurat denne platen.

Nå går jeg kanskje inn på det litt generelle når det gjelder opphavsrett og slikt, men det er faktisk det det går ut på når det gjelder denne saken. Tenk på det neste gang du laster ned en simpel sang eller kanskje en film. Tenk på de som har jobbet i opptill flere måneder for å få til akkurat dette produktet. De må få igjen på en måte. Du kan ikke alltid tenke at "nei, dette går bra. Det er jo bare en". Det er ikke alltid bare en, fordi det er aldri bare du som tenker slikt.